Frivillige lever lenger

Smilende mann og kvinne prater sammen, mannen har jakke med "La meg være din likeperson"

Vil du ha bedre helse og økt livskvalitet, samtidig som du gjør noe for andre? Bli en frivillig likeperson!

Visste du at frivillig arbeid er helsebringende? Flere studier har vist at personer som deltar i frivillig arbeid har bedre helse, er mer fysisk aktive, har høyere livskvalitet og er mindre utsatt for depresjon enn de som ikke deltar i frivillig arbeid. Det finnes til og med forskning som viser at frivillige lever lenger!

Beskytter mot ensomhet

Frivillighet er også en sterk beskytter mot ensomhet, og bidrar til en mer aktiv og sosial alderdom. Enkelte studier har antydet at frivillig arbeid når man blir eldre også kan være beskyttende for hjernen. Resultatene er foreløpig ikke tydelige nok til å konkludere med at frivillig arbeid kan beskytte mot demens, men det er uten tvil med på å holde både kroppen og hjernen i aktivitet.

Med andre ord: Når du engasjerer deg i frivillig arbeid for å gjøre noe bra for andre, gjør du samtidig noe veldig bra for deg selv. Det må kunne kalles en skikkelig vinn-vinn-situasjon!

Best i verden

I Norge har frivilligheten stått sterkt i mange, mange år. Og selv om tidene og samfunnet vårt forandrer seg og, ser det ikke ut til at frivillige har tenkt å legge ned arbeidet med det første. Snarere tvert imot. 62 prosent av alle nordmenn har gjort frivillig arbeid det siste året. Det er faktisk best i hele verden.

Innsatsen og arbeidet de frivillige gjør merkes godt både i bygd og by, i store og små lokalsamfunn, over hele landet. I 2020 regnet Statistisk sentralbyrå ut hvor mange årsverk som utføres av frivillige i Norge, og kom fram til svimlende 142 000 årsverk. Det er som om alle i hele Drammen pluss halvparten av Tønsberg – og da teller vi både nyfødte og 100-åringer - skulle hatt hver sin heltidsjobb med frivillig arbeid. Verdiskapningen av dette frivillige arbeidet er beregnet til hele 80 milliarder kroner i året. Det er like mye som et helt samferdselsbudsjett!

Tusen frivillige

Hørselshemmedes Landsforbund er tuftet på frivillighet. Med over 65 000 medlemmer er vi verdens største hørselsorganisasjon, og mer enn tusen frivillige gjør en kjempejobb over hele landet. I tillegg til alle som gjør en stor innsats i styre og stell, har vi mange hundre likepersoner som stiller opp for andre med hørselsutfordringer. Våre likepersoner gjør en frivillig jobb og skal, gjennom sine egne erfaringer og kunnskap, gi hjelp som å informere, gi råd, veilede og motivere til å bruke aktuelle hjelpemidler, for eksempel høreapparat. Viktigst av alt er kanskje at de kan være en god samtalepartner som forstår hvor krevende det kan være å ha nedsatt hørsel eller andre hørselsutfordringer.

Alle våre likepersoner har gjennomført opplæringskurs, har taushetsplikt, og jobber gratis. Gjennom sitt frivillige arbeid gjør de en stor innsats for andre. Og, viser forskning, også for seg selv.


-----

Ønsker du å snakke med en likeperson? Les mer og finn din nærmeste likeperson her.

Ønsker du å bli likeperson selv? Les mer her.


Kilder: SSB, Frivillighet Norge, Nasjonalt senter for aldring og helse, Forskning.no

Tekst: Hørselshemmedes Landsforbund

Foto: Ida Bjørvik

Publisert: 16-10-2024 07:29