Studie: Nedsatt hørsel kan påvirke din mentale helse

Tankefull mann med hodetelefoner sitter i vinduskarm med kaffekopp og ser utover grønt landskap

Foreløpige funn i Norges største undersøkelse om hørselshemmede og psykisk helse viser at det å høre dårlig kan påvirke livskvaliteten negativt.

Forskningsprosjektet «PsykHør», som ble igangsatt høsten 2023, har fått svar fra 800 voksne deltakere som lever med nedsatt hørsel eller er døve. Det er Nasjonal behandlingstjeneste for sansetap og psykisk helse (NBSPH) ved Oslo universitetssykehus som står bak undersøkelsen, i samarbeid med Universitet i Oslo, Hørselshemmedes landsforbund og Norges Døveforbund.

Arbeidet med å analysere svarene fra undersøkelsen pågår nå for fullt. Resultatene er ikke publisert ennå og derfor ikke endelige, men forskerne ved NBSPH kan allerede nå se noen klare trekk når det gjelder hørselshemmedes psykiske helse.

– Dessverre ser vi at den psykiske helsa til respondentene er redusert sammenlignet med befolkningen ellers, sier Jacob Espenes, en av forskerne bak studien.

Påvirker arbeid, studier og familieliv

Temaer som ble berørt i PsykHør er blant annet: Nedsatt hørsel med bruk av talespråk og døvhet med bruk av norsk tegnspråk, bruk av hjelpemidler og tolk, språk, psykisk helse, livskvalitet, mestring, mobbing, erfaringer med alvorlige hendelser og behov for psykiske helsetjenester.

Foreløpige funn viser at mange opplever det som krevende og strevsomt å leve med hørselstap, og at dette kan påvirke både arbeidsliv, studier, familieliv og hverdag negativt.

Forbundsleder i Hørselshemmedes Landsforbund Bjørg Kampestuen-Berntzen sier studien gir viktig innsikt i hvordan det å ha et hørselstap påvirker psykisk helse.

– Dette er et tema vi tidligere ikke har hatt sikker kunnskap om, kun antagelser. Vi håper kartleggingen kan bidra til et bedre behandlingstilbud i psykisk helsevern, og på litt sikt føre til bedre tilrettelegging og inkludering for personer med hørselstap i samfunnet, sier Kampestuen-Berntzen.

Ensomhet

To faktorer pekte seg ut som spesielt viktige for den psykiske helsa til personer med hørselstap, forteller Espenes.

– Vi ser at sosial støtte og spesielt ensomhet skiller mellom de som rapporterer god psykisk helse og de som strever. Med andre ord er det typisk at de som rapporterer om utfordringer med psykisk helse også er ensomme, sier forskeren, og legger til:

–Det positive her er at ensomhet kan reduseres og sosial støtte kan styrkes. For mange vil nok dette kunne påvirke den psykiske helsa og generell trivsel positivt, sier Espenes.

Verdensdagen for psykisk helse

10. oktober er den internasjonale verdensdagen for psykisk helse. Årets kampanje er siste del av en treårig strategi med ensomhet og utenforskap som hovedtema.

– Temaet i år handler om at vi trenger hverandre. Det gjelder alle, ikke minst hørselshemmede og døve, sier Espenes.

Tekst: Hørselshemmedes Landsforbund

Foto: Ida Bjørvik

Publisert: 09-10-2024 10:18