Rett til å velge språk

Språkutvikling er avgjørende for barns emosjonelle, kognitive og sosiale utvikling. Barn med hørselstap står i fare for språkdeprivasjon, som kan føre til forsinket kognitiv utvikling. Foreldre til hørselshemmede barn møter et stort press og har ofte behov for informasjon og råd om valg av tiltak, som tegnspråk, talespråk eller bruk av hørselstekniske hjelpemidler. Tilbudet foreldrene får varierer sterkt avhengig av geografi og hvilken instans de henvender seg til.

Foreldre opplever ofte motstridende og forvirrende anbefalinger fra ulike fagmiljøer. Mange finner best hjelp ved å dele erfaringer med andre foreldre. Likevel rapporteres det om at kommuner ofte ikke respekterer foreldrenes språkvalg og gir utilstrekkelig eller feilaktig informasjon. Dette fører til at barns rett til språkutvikling, som sikres i lov og FNs barnekonvensjon, ikke alltid ivaretas.

Gjennom dette prosjektet skal intervjuer med foreldre dokumentere brudd på rettigheter og mangler i systemet. Denne dokumentasjonen vil styrke interesseorganisasjoners politiske arbeid og forbedre kunnskapen hos ansvarlige myndigheter.

I tillegg til dokumentasjon, skal prosjektet også publisere en filmserie basert på intervjuer, som skal skape bevissthet om utfordringene foreldre og barn møter. Dette vil også gi støtte til familier som går gjennom lignende prosesser og bidra til større forståelse for mangfoldet blant hørselshemmede barn.