Nedsatt hørsel og balanse hos eldre
Mange eldre har nedsatt hørsel. Dette kan gi vansker med for eksempel kommunikasjon, men visste du at nedsatt hørsel også kan være forbundet med redusert balanse og funksjonsevne?
Funn fra tidligere forskning tyder på at eldre med redusert hørsel for eksempel faller oftere og beveger seg kortere fra hjemmet. Det er flere hypoteser om hva denne sammenhengen består i; at eldre med dårlig hørsel i mindre grad kan orientere seg etter lyd, at man kan bli mer sosialt isolert fordi det er vanskelig å følge med i samtaler, eller at man konsentrerer seg mer for å kompensere for hørselstapet og dermed har mindre oppmerksomhetsressurser tilgjengelig for balanse.
Dette har fysioterapeut og audiograf Sylwia Kolasa undersøkt i et PhD-prosjekt på Høgskulen på Vestlandet.
Prosjektet er delt i tre mindre delstudier. I den første studien ble det brukt data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT4). 4101 kvinner og menn som var 70 år eller eldre ble undersøkt med audiografi og balansetesten Short Physical Performance Battery (SPPB) med tre deltester; å stå med bena samlet og på linje, foretrukket ganghastighet og tid på å reise/sette seg på en stol 5 ganger. Litt over halvparten av deltakerne var kvinner og gjennomsnittsalder var 76 år. Gjennomsnittlig høreterskel på beste øre for dem mellom 70-75 var ca. 20 dB, mellom 76-80 var den ca. 25 dB, og for dem over 80 var den 34 dB. Resultatene viste at det var en sammenheng mellom høreterskel på beste øre og balansefunksjon, også med statistisk justering for potensielle underliggende faktorer som diabetes og hjertesykdom. Lenke til studien:
I den andre studien ønsket forskerne å undersøke om den samme tendensen var synlig med litt utvidete balansetester. Her ble 100 personer over 70 rekruttert til datainnsamling på Høgskulen på Vestlandet; 50 personer med normal hørsel og 50 personer med høregrense over 30 dB. Det ble gjort audiometri, og balansen ble undersøkt i stående på balanseplatform, og i gående med sensor festet på ryggen som registrerte bevegelser. Gjennomsnittsalder var 76 år, og gjennomsnittlig høregrense for de eldre med nedsatt hørsel var 51 dB. Resultatene viste at det var en tendens til økt svaiing i stående med øynene åpne og igjen, med høyere høregrense. Det var ikke forskjell på eldre med normal hørsel og nedsatt hørsel under vanlig gange, men personene med nedsatt hørsel var mer ustø når de gikk når de fikk en regneoppgave (telle baklengs) samtidig. Dette støtter hypotesen om at oppmerksomheten kan være utfordret når man må kompensere for nedsatt hørsel.
I den tredje studien ble stående balanse på balanseplattform testet hos de 50 personene som hadde nedsatt hørsel i studie to, med og uten høreapparat. I hovedsak var det ikke store forskjeller på kroppssvai når de hadde høreapparat og ikke hadde høreapparat, men det var tendens til noe mer svai når deltakerne stod på fast underlag.
Oppsummert er det gode indikasjoner på at hørselen har betydning for evnen til å holde balansen, både i gående og stående, og det kan være gode grunner til å gjøre en undersøkelse av hørsel når man undersøker eldre personer for eksempel ved en vurdering av fallrisiko.
Dokumentasjon
Vitenskapelige artikler:
- "Hearing threshold and physical performance in older people". Sylwia Kolasa m.fl. i European Geriatric Medicine, 2022/14 side 165-172
- "Walking and balance in older adults with age-related hearing loss, Sylwia Kolosa m.fl. i Gait & Posture, 29. juli 2024
Artikkel om prosjektet: "Forsker på nedsatt hørsel og balanse" i Din hørsel 2/2022
Prosjektbeskrivelse: "Nedsatt hørsel og balanse hos eldre"