Nasjonal spredning av kombinert syn- og hørselst
Eikholt nasjonalt ressurssenter for døvblinde har siden 2021 utviklet en ny audiovisuell test av taleforståelse. Utviklingen ble støttet av Dam med Hørselshemmedes Landsforbund som ansvarlig søkerorganisasjon, i prosjektet "Test av audiovisuell taleforståelse."
Eikholt-testen har siden lanseringen i 2023 gjennomgått validering ved UIO og vært til utprøving hos flere eksterne samarbeidspartnere, deriblant Briskeby videregående skole og hørselssentralen ved Rikshospitalet.
Ved å bruke Eikholt-testen kan fagpersoner kartlegge pasientenes kommunikasjonsferdigheter på en måte som tar høyde for den reelle hørselsfunksjonen i virkelige situasjoner. Dette gir bedre tilpassing av høreapparater og hjelpemidler, og mange pasienter opplever at de endelig blir forstått. Testen er også nyttig for personer uten kombinerte sansetap, da den avdekker hvordan synet bidrar i komplekse lyttesituasjoner.
Siden lanseringen har interessen vært stor. Mange av landets hørselssentraler og øre-nese-hals-spesialister har tatt kontakt for å ta i bruk testen. Likevel har det vært utfordringer med å finansiere utgifter til installasjon av utstyr og opplæring av personal. For å gjøre testen tilgjengelig for flere skal Eikholt i dette prosjektet nye prosjektet implementere testen over hele Norge. Prosjektet vil tilby opplæring digitalt eller fysisk, tilpasset implementering, samt gratis reiser, installasjon og opplæring. Målet er at testen skal være tilgjengelig for flest mulig pasienter i alle landets fylker.
At flere fagpersoner tar i bruk Eikholt-testen vil gagne pasientene direkte ved å gi en mer helhetlig kartlegging som tar hensyn til hvordan de faktisk kommuniserer i hverdagen. Dette vil kunne forbedre kvaliteten på rehabiliteringen, og dermed bidra til økt livskvalitet for mange.
I kjølvannet av prosjektet vil vi utarbeide en fagrapport som beskriver testens nåværende utbredelse. Vi skal beskrive hvilke fagpersoner som har fått tilgang til testen, og hvordan den er blitt (eller planlagt) implementert i klinisk praksis.
Foto: Prosjektleder Rolf Mjønes