Hyperbar oksygenbehandling ved akutt hørselstap

Ved plutselig uforklarlig hørselstap, også kalt sudden deafness eller idiopatisk akutt sensorinevralt hørselstap (ISSNHL), blir hørselen plutselig redusert eller helt borte på ett øre. Årsaken er ukjent, men ligger sannsynligvis i det indre øre eller hørselsnerven. Tilstanden kan medføre betydelige problemer for total hørsel, retningshørsel og forståelse av språk. Mange av dem som blir rammet får tilbake hele eller mye av hørselen i løpet av noen uker, men 30-50% får varige hørselsproblemer som kan påvirke livskvalitet, sosial interaksjon og funksjon i arbeidslivet. I tillegg er tinnitus et hyppig problem. Dagens mest utbredte behandling er inntak av Prednisolon-tabletter for å redusere en antatt betennelse, men det er behov for bedre behandlingsalternativer, slik at flere som rammes får en god hørsel tilbake etter ISSNHL.

I løpet av de siste årene har flere studier antydet at Hyperbar oksygenbehandling (HBO) kan ha en positiv effekt ved ISSNHL. Ved denne behandlingen puster man rent oksygen i ca. 90 minutter daglig på et trykk tilsvarende 14 meter under vann i 10-15 dager. Under behandlingen øker konsentrasjonen av oksygen i blodet kraftig, noe som kan være viktig for det indre øre, fordi det er svært følsomt for oksygenmangel. Men studiene som så langt er gjort var dessverre ikke store og gode nok til å konkludere at behandlingen med HBO faktisk har en positiv effekt, eller hvor stor en slik effekt eventuelt er.

Både i Norge og internasjonalt er det blitt etterlyst en studie av høy kvalitet som kan avklare dette spørsmålet. Den pågående multisenter randomiserte kontrollerte studien (SuDHO) - Sudden Deafness treated with Hyperbaric Oxygen - er laget for å gi svar.

Studien tester primært om hørselen tre måneder etter behandlingen er bedre hos de som fikk HBO i tillegg, sammenlignet med dem som fikk standardbehandling uten HBO. Det testes både rentonehørsel og taleforståelse, i tillegg til spørreskjemaer om påvirkning av kommunikasjon, livskvalitet, tinnitus og balanse.

Pasienter inkluderes innen én uke etter at de første symptomene på hørselstapet er oppstått. Da kan behandlingen starte i den tidlige fasen, der man mener det vil være best effekt. Pasientene blir undersøkt og inkludert ved et av studiesentrene ved Haukeland universitetssykehus, Stavanger universitetssykehus, Førde sentralsjukehus, St. Olavs hospital i Trondheim, Oslo universitetssykehus (Rikshospitalet), Akershus universitetssykehus, Drammen sykehus, Sykehuset Telemark Skien og Sykehuset Østfold Kalnes. Om kort tid vil også Sykehuset Innlandet Gjøvik og Ålesund sykehus være med. Pasientene blir grundig undersøkt av øre-nese hals leger for å bekrefte den rette diagnosen og utelukke andre tilstander som krever andre tiltak. Alle pasienter får dagens standardbehandling, og de som etter «loddtrekning» blir utvalgt til HBO, gjennomfører det enten på Haukeland universitetssykehus eller Oslo universitetssykehus, Ullevål. Behandlingstiden er 15 dager.

Dersom behandlingen viser seg å være effektiv, vil dette ha stor betydning. Da kan vi tilby en behandling som gir en bedre prognose for hørselen etter akutt idiopatisk hørselstap. Flere vil kunne bli helt bra igjen etter ISSNHL, eller vil ha nytte av høreapparat fordi hørselen ble god nok til det. På den andre siden, hvis studien viser at det likevel ikke er en (relevant) effekt av HBO, kan man spare pasienter og helsesystemet for en unødvendig behandling.

Målet er å inkludere ca. 340 pasienter totalt. Denne størrelsen trengs for å få solide resultater som man kan stole på. For å få dette til, er studien avhengig av at pasienter som opplever plutselig nedsatt hørsel straks tar kontakt med sin fastlege eller legevakt. Dersom legen ikke finner en sikker årsak bør nærmeste ØNH-avdeling eller -spesialist kontaktes, for å avklare om pasienten trenger hasteutredning og kan vurderes for studien.

Overlege Bernd Mueller i lokalene med trykktanker

Dokumentasjon

Artikkel om prosjektet, og betydningen av rask diagnostisering og hyperbar oksygenbehandling som mulighet ved akutt hørselstap, i Tidsskrift for den norske legeforening, 25. mars 2024: "Raskere diagnostikk og behandling ved akutt hørselstap"

Artikkel om prosjektet "Hyperbar oksygenbehandling ved akutt hørselstap" i dinhorsel.no, 22. februar 2024: "Vil ha flere pasienter i tide"

Prosjektbeskrivelse (forkortet versjon): "Hyperbar oksygenbehandling for akutt hørselstap"

Reportasje og intervju om trykktankbehandling ved Haukeland universitetssjukehus, Din hørsel 6/2022: "Helge fikk hørselen tilbake i trykkammer" m.fl. saker