Helse i hver matbit

Helse i hver matbit er et informasjonsprosjekt om sunt kosthold tilpasset døve og hørselshemmede.

Det er ingen tvil om at et sunt kosthold er helsefremmende, mens et usunt kosthold kan føre til livsstilssykdommer som for eksempel fedme, diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer. Mange helseplager kan lindres eller unngås om man spiser sunt. Men for å få det til trenger man kunnskap om hva som egentlig er et sunt kosthold.

I vår tid drukner vi nærmest i informasjon, hvis vi tenker på mengden som er tilgjengelig i form av aviser, blader, radio, TV-programmer og internett. I den vestlige verden kan de fleste drukne også i kalorier – det er ikke lenger et problem ikke å få i seg nok mat til å overleve. Problemet er blitt å velge klokt, og å unngå å spise på en slik måte at helsen svekkes framfor å styrkes.

Det har dessverre vært en del endringer i kostholdsråd gjennom tiden, noe som kan skape forvirring. Tidligere var det et stort fokus på fett som en næringskilde man burde unngå, mens for eksempel sukker, brød og pasta ikke ble sett på som noe man burde begrense. Nå er dette mer eller mindre snudd på hodet. I en periode var det mye fokus på for eksempel kolesterol og råd om at man burde unngå å spise mye egg. Nå regnes egg som en sunn matvare. Dette gjør mange usikre.

En del «lettprodukter» anses av flere ernæringsfysiologer for å faktisk være mindre sunt enn «originalproduktet». Samtidig har utbredelsen av overvekt ført til at vi har hatt mange ulike dietter som skal føre til vekttap. Også her har anbefalingene spriket i mange retninger. For å gjøre bildet enda mer komplisert, er det langt fra slik at sunn mat automatisk er slankende, mens usunn mat er fetende. Det kan like gjerne være motsatt. Et eksempel er at nøtter er sunn og næringsrik mat, men du legger på deg om du spiser for mye av det. Derimot har sukkerfri brus null kalorier – men er det sunt å drikke mye av det?

Det finnes mye informasjon om dette, men mye av denne er i form av tekst eller kilder som ikke alltid er godt tilgjengelig for mennesker med hørselstap. Det kan være for eksempel radioprogrammer, podkaster eller nettsendinger uten norske undertekster. Det er også mange mennesker som ikke er effektive lesere – man regner med at 5-10% av befolkningen har spesifikke lese- eller skrivevansker (i følge Norges Dysleksiforbund). I kombinasjon med alle som har hørselsutfordringer, skaper dette en stor gruppe som kan ha god nytte av informasjon som er tilrettelagt dem. En annen målgruppe er døve/hørselshemmede med tegnspråk som sitt dagligspråk.

Vi ønsker å utarbeide god informasjon om sunt og helsefremmende kosthold i en form som er tilpasset døve og hørselshemmede. Dette gjør vi gjennom å lage filmserie som er universelt utformet med tegnspråk, klar og tydelig lydspor og undertekster. I tillegg skal vi vise matlaging i praksis, ikke bare formidle teori. Prosjektet gjennomføres av mediebedriften Supervisuell i Sandefjord, hvor alle ansatte selv er døve/hørselshemmede – med unntak av tre fast ansatte tegnspråktolker. I prosjektet har vi også med oss Hege Juel Lindegaard som er ernæringsfysiolog og to profesjonelle kokker: Christine Dahl og Casper D. Lund. Kokkene er begge døve/hørselshemmede og snakker flytende tegnspråk.

Filmserien vil bli publisert på nettstedet tegn.tv våren 2022.

Dokumentasjon

Sluttrapport: "Helse i hver matbit"

Prosjektbeskrivelse: "Helse i hver matbit"