Grenseløs idrettsglede
Tilrettelegging for at personer med kombinert nedsatt syn og hørsel/døvblinde kan delta som publikum ved kultur- og idrettsarrangementer.
Bred deltakelse i alle deler av det sivile samfunn er viktig for demokratiet og for enkeltmennesker. Personer med funksjonsnedsettelse møter store barrierer i mange deler av sivilsamfunnet. Barrierer kan være dårlig fysisk tilgjengelighet, transport, mangel på informasjon samt sosiale hindringer.
Deltagelse i kultur og idrett innebærer også at det må være muligheter til å ta del i opplevelser ved å være publikum på arrangementer. Det er dokumentert store helsemessige gevinster av dette. Dette prosjektet gir døvblinde denne muligheten. Vi valgte å fokusere på deltagelse som publikum på fotballkamper.
Prosjektet undersøkte hvordan tilretteleggingene påvirket deres glede og engasjement under fotballkamper. Prosjektet støtter en aktiv tilnærming til funksjonshemmedes rettigheter, spesielt innen kulturelle arrangementer, og demonstrerer hvordan god tilrettelegging for sansetap øker deltakelsen.
Erfaringskonsulenter, personer med kombinert syns- og hørselsnedsettelse/døvblindhet, spilte en sentral rolle ved å gi innsikt i utfordringer og erfaringer, samt foreslå løsninger. Basert på disse erfaringene er vi overbevist om at tilretteleggingene kan overføres til andre arrangementer. Videre forskning og innovasjon er nødvendig for å gjøre tilretteleggingen mer tilgjengelig, og utforske teknologiske løsninger basert på prosjektets innsikter. En fortsatt satsing bør fokusere på å utvikle og implementere slike løsninger for å utvide idrettsgleden for alle.
Vi regner med at erfaringene fra prosjektet vil være nyttige også for andre kultur- og idrettsarrangementer. Ved å synliggjøre mulighetene for døvblinde med en godt tilrettelagt «tribune», kan prosjektet gi inspirasjon til alle sports- og kulturarrangementer. Det er ikke bare fotballkamper som skal være tilgjengelig for alle, men vi har valgt dette som en krevende oppgave for å oppmuntre til løsninger for alt og alle.
Prosjektet ble initiert av representanter for målgruppen, personer med kombinert nedsatt syn og hørsel/døvblinde. En av de to prosjektlederne tilhører selv målgruppen og hele prosjektet baserte seg på en styring og evaluering av tiltakene med representanter for målgruppen. Brukerinvolvering er effektivt for å sikre at forskningen oppleves som relevant for brukergruppen og at de det gjelder kan ta eierskap til prosjektene og den nye kunnskapen. En viktig effekt av brukerinvolvering er begrepet «empowerment» i ordets brede betydning. Ikke bare som en styrking av brukerne som individ, men også som gruppe.
Prosjektleder var seniorforsker Rolf Lund ved Eikholt ressurssenter for døvblinde. Han har tidligere hatt ansvar for gjennomførte prosjekter støttet av Hørselshemmedes Landsforbund, Stiftelsen Dam, Norges blindeforbunds forskningsråd og Norges Forskningsråd. Medforsker var Cor van der Ljicke som selv har kombinert nedsatt syns- og hørselsfunksjon/døvblindhet og er initiativtaker til prosjektet. Han har gode kontakter med brukermiljøer som bidro med viktig kunnskap i gjennomføringen av prosjektet. Han kommer var selv en av deltakerne i prosjektet. To dyktige idrettspedagoger og kunnskapsrike medarbeidere på Eikholt bidro ellers med fagkompetanse i ulike faser av prosjektet.
Dokumentasjon
Fagrapport/sluttrapport: "Det er helt rått! Grenseløs idrettsglede"
Brosjyre: "Det er helt rått! Grenseløs idrettsglede"
Brochure: "IT IS AMAZING! Sporting joy without bounds"
Veileder: "Haptisk kommunikasjon En Veileder Haptiske signaler til bruk på fotballkamp"
Video om prosjektet på YouTube: "Grenseløs idrettsglede for personer med syns- og hørselsnedsettelse/døvblindhet"
Video om prosjektet på YouTube - synstolket versjon: "Grenseløs idrettsglede for personer med syns- og hørselsnedsettelse/døvblindhet"
Informasjon om prosjektet på eikholt.no: Klikk her
Prosjektbeskrivelse: "Grenseløs idrettsglede"