Slik får du en bedre arbeidshverdag
Nedsatt hørsel og andre hørselsutfordringer kan gjøre arbeidshverdagen litt mer krevende enn for personer med normal hørsel. Men det finnes flere grep som kan gjøre dagene på jobb bedre. Her er våre beste råd.
1. Vær åpen
Vær åpen om hørselen din!Åpenhet gjør arbeidsdagen enklere for både deg og de du jobber sammen med. Hvis du ikke sier noe, får de heller ikke muligheten til å hjelpe deg.
2. Si fra hva du har behov for
Når kollegaene dine snakker i munnen på hverandre i kantinen eller på møter, eller når viktige beskjeder blir gitt i forbifarten, kan det være vanskelig å få med seg alt som blir sagt. Vær åpen om hva du trenger for å fungere godt i jobben din, enten det er bedre lysforhold på kontorplassen, støydemping i arbeidslokalene, hørselstekniske hjelpemidler i møterommene, at viktige beskjeder gis skriftlig, eller rett og slett en bedre samtalekultur rundt lunsjbordet.
3. Husk at det finnes hjelpemidler
Arbeidsgiver plikter å tilrettelegge slik at du kan gjøre jobben din på en god måte, og det finnes mange ulike verktøy som kan gjøre arbeidshverdagen enklere. Teleslynge, samtaleforsterker, mikrofonanlegg eller andre hjelpemidler kan gjøre det lettere for deg å høre i møter eller andre jobbsituasjoner. Du kan også ha rett til skrivetolk i forbindelse med møter, konferanser eller forelesninger. Kontakt NAV ellerHjelpemiddelsentralen i ditt fylke dersom du har behov for hjelpemidler på jobb.
4. Fortell og forklar
Personer som ikke selv har en hørselsutfordring, vet ikke alltid hvordan de kan hjelpe deg selv om de gjerne vil. Fortell og forklar hvilke behov du har, og hva du ønsker at de skal gjøre. Det holder ikke bare å si at du hører dårlig. Be i stedet om at kollegaene dine ser på deg når de snakker, at de ikke snakker i munnen på hverandre, eller at unødvendig bakgrunnsstøy fjernes. Vær innstilt på å måtte si fra flere ganger. Folk glemmer.
5. Tenk på plassering og lysforhold
Sørg for at du plasserer deg best mulig med tanke på ditt hørselstap. Dette gjelder ikke bare i større forsamlinger som møter og konferanser, men også på selve arbeidsplassen din. Plasser deg helst med lyskilden i ryggen, slik at du ser ansiktet til den du snakker med.Konsentrer deg om å prate med én person om gangen. Be om ekstra belysning ved pulten din om nødvendig.
6. Snakk med likesinnede
Hørselshemmedes Landsforbund har et eget utvalg som jobber for yrkesaktive. Vi har også likepersoner for yrkesaktive, som kan gi støtte og gode råd om hvordan du kan sørge for at arbeidshverdagen din blir best mulig. Våre likepersoner er selv yrkesaktivepersoner med ulike hørselsutfordringer. Alle har gjennomført opplæringskurs, og har taushetsplikt. Du finner din nærmeste likeperson her.
7. Meld deg på kurs
HLF Rehabilitering har mestringskurs rettet mot deg som er yrkesaktiv og har en hørselsutfordring. På kurset lærer du nyttige verktøy for å mestre arbeidshverdagen. Gjennom forelesninger, erfaringsutveksling og kunnskap vil du finne gode måter å møte ulike utfordringer på. Kurset avholdes med tre samlinger over tre dager i en seks-åtte måneders periode. Les mer på hlfrehabilitering.no.
Tekst: Hørselshemmedes Landsforbund
Foto: Ida Bjørvik
Publisert: 04-10-2024 12:04