Gode råd til deg som har tinnitus
Å lære seg teknikker for avspenning og stressmestring kan dempe plagene fra tinnitus.
Tinnitus kan være ekstremt plagsomt, men det finnes hjelp å få! I tillegg til ulike behandlingsopplegg er det også mye du kan gjøre selv. Her er våre beste mestringsråd til deg som har tinnitus.
1. Kunnskap er makt
For å mestre tinnitus er det viktig med kunnskap om hva det er, hvordan det oppstår, og hvilke mekanismer som har innvirkning på lidelsen. Du bør tilegne deg denne kunnskapen. For eksempel kan du lese mer om tinnitus her.
2. Sjekk hørselen din
Fire av fem personer med tinnitus har nedsatt hørsel. Et høreapparat har ofte bra effekt på tinnitus, og mange synes at høreapparat er lindrende. Selv om du opplever at du hører godt, er det ofte nyttig å vurdere hørselssituasjonen din. Bruker du mye energi på å lytte? Misforstår du når andre snakker? I så fall skal du be om utredning av hørselen din. Start gjerne med å teste din egen hørsel på Hørselstesteren.no.
3. Bruk bakgrunnslyder
Hvis tinnitusen din er plagsom, kan det være smart med bakgrunnslyd. Du merker ofte tilstanden bedre i stillhet, så dempet lyd fra TV, radio, et åpent vindu, vifte eller lignende kan være gode virkemidler for fokusendring, både dag og natt. Det finnes også hjelpemidler spesielt beregnet for dette. Husk at du ikke skal forsøke å overdøve tinnituslyden.
4. Oppsøk ekspertise
Det finnes gode behandlingstilbud som skal hjelpe deg til å mestre et liv med tinnitus. HLF Rehabilitering har tilbud om både mestringskurs og rehabilitering for personer med tinnitus, og mange har god nytte av dette. Hvis du ikke får tilstrekkelig hjelp i første omgang, kan fastlege, bedriftslege eller rehabiliteringstjenesten i kommunen henvise deg til behandling hos spesialist. Les mer om tilbudet hos HLF Rehabilitering.
5. Kartlegg din tinnitus
Mange opplever at tilstanden er mindre fremtredende i perioder der man gjør aktiviteter man trives med, stresser mindre og sover godt. Du bør derfor kartlegge disse situasjonene og forsøke å legge til rette for dem. Når du forstår mønsteret til din tinnitus, kan det være nøkkelen til å redusere mye av ubehaget.
6. Sørg for å få nok søvn
Tinnitus kan føre til søvnproblemer av ulik art. Søvnproblemer fører ofte til stress og tretthet, noe som igjen kan forverre tilstanden. Forsøk derfor å få nok søvn.
7. Avspenning
Lær deg avspenning, og praktiser det jevnlig, helst hver dag. Avspenning hjelper deg med å redusere det daglige spenningsnivået. Det øker igjen evnen din til å håndtere tinnitus og de plagene tinnitus fører med seg. Det finnes en rekke apper som kan lære deg gode avspenningsteknikker og oppmerksomhetstrening, blant annet har HLF Rehabilitering en egen app for mestring av tinnitus gjennom avspenning.
8. Ta vare på kroppen
Mosjon, frisk luft og et sunt kosthold har en gunstig effekt på livskvaliteten din og dermed også på tinnitus.
9. Snakk med dine nærmeste
Forsøk å forklare pårørende, venner og eventuell arbeidsgiver hvordan du har det. Tinnitus påvirker ofte humøret, noe som fort fører til konflikter. Konflikter gjør deg ofte urolig, og dette kan igjen forsterke tinnitus.
10. Snakk med en likeperson
Opplevelsen av tinnitus er unik, og den er i de aller fleste sammenhenger ikke sammenlignbar. Til tross for dette hjelper det ofte å snakke med noen som har egen erfaring med tinnitus. Samtaler med andre kan utvide horisonten; du får nye idéer og perspektiver på hvordan tilrettelegge hverdagen din. Hørselshemmedes Landsforbund har likepersoner over hele landet som har erfaring med og kunnskap om tinnitus, og som står klare til å hjelpe deg å mestre livet med tinnitus. Les mer om våre likepersoner her.
Kilde: ”Att leva med tinnitus”, HörselskadadesRiksförbund. Oversatt og omarbeidet av Tinnitus poliklinikk, Sørlandet sykehus.
Tekst: Hørselshemmedes Landsforbund
Foto: Ida Bjørvik
Publisert: 15-11-2024 14:05